Mardin Oto Kiralama, Mardin Gezilecek Yerler, Mardin Otelleri, Mardin Turu, Mardin Gezisi

Antik Kent Mardin Gezi Rehberi

Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en merak edilen şehirlerinden biridir. Eşsiz mimarisi ile zamanda yolculuğa çıkacağınız şehir, farklı dinleri kucaklayan yapısı ile uzun bir geçmişe sahiptir. 26 mardinsuri ile Türkiye’nin en kalabalık şehri ile sınırı vardır. TÜİK’in 2016 verilerine göre 796.237 kişinin yaşadığı Mardin’in yüzölçümü 8.858 kilometre kare. Mardin’in başta Kızıltepe, Midyat, Dargeçit, Yeşilli, Nusaybin, Ömerli, Derik, Mazıdağı ve Midyat olmak üzere 10 ilçesi bulunmaktadır. İpek Yolu üzerinde bulunan Mardin, Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biridir. Tarihinin 3.000 yıl öncesine dayandığı tahmin edilen kentte Artuklu Üniversitesi çevresinde yapılan kazılarda elde edilen bulgular Paleolitik Çağ’a işaret ediyor. Dargeçit ilçesinde Boncuklu Tarla civarında yapılan kazılarda Cilalı Taş Devri’ne, Kerküşti Höyük’te yapılan kazılarda Kalkolitik Çağ’a ait buluntular bulunmuştur. Ayrıca şehrin farklı yerlerinde Tunç Çağı ve Demir Çağı’na tarihlenen kalıntılar bulunmaktadır.

M.Ö. 2000 yılında Asur egemenliğine giren Mardin, Hitit, Urartu ve Medlerin egemenliğine girmiştir. MÖ 4. yüzyılda İran ve Anadolu’yu fetheden İskender, bir süre bölgeye hâkim olsa da İskender’in ölümünden sonra bölgeye Persler ve Sasaniler hâkim oldu. Roma İmparatorluğu MS 1. yüzyıldan itibaren Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu topraklarına hakim olmak için İran ile uzun süre mücadele etmesine rağmen bölgede tam bir hakimiyet kuramamış ve bölge Bizans egemenliğine girmiştir. Hz. 640 yılında Ali’nin halifeliği sırasında Mardin, İslam orduları tarafından fethedilerek İslam devletine katıldı ve 1071 Malazgirt Zaferi ile bölge Türk oldu. Bu tarihten itibaren Mardin bölgesinde yoğun bir Türkmen akını başlamış ve 1103 yılında Artuklu Beyliği yönetimine giren şehir, 300 yıl boyunca Ilgazi Bey tarafından kurulan Mardin Artukluları egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra 1517 yılında Eyyubiller, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular ve Akkoyunluların hüküm sürdüğü dönemde Mardin, Çaldıran Savaşı’ndan sonra Osmanlı topraklarına katıldı.

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizler ve Fransızlar İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal edilmek istese de Mardinliler şehri direnerek savundular ve işgalden kurtardılar. 2012 yılında çıkarılan yasa ile “Büyükşehir” unvanını alan kentin adının nereden geldiğine dair farklı görüşler var. Kimilerine göre “Kaleler Şehri” anlamına gelen Merde kelimesi, kimilerine göre savaşçı bir aşiret olan Ardashir tarafından 3. yüzyılda bu bölgeye yerleşmiş olan Mardeler’den gelmektedir. Arap kaynaklarında şehir Maridin olarak geçmektedir.

Mardin’in ekonomisi büyük ölçüde tarıma, hayvancılığa ve ticarete dayalıdır. Nüfusun% 80’e yakını tarım sektöründe çalışmaktadır. Modern tarım araçlarının devreye girmesiyle tarım sektöründe daha fazla gelişme beklenmektedir. Mardin bölgesinde yetiştirilen başlıca ürünler buğday, arpa, nohut ve pirinçtir. Dicle Nehri çevresinde sebze tarımı yapılmaktadır. Domates, patlıcan, karpuz, kavun, üzüm ve nar en çok yetiştirilen sebze ve meyvelerdir. Mardin, üzümler diyarı olarak da bilinir. Üzüm ihracatında Türkiye dördüncü sırada yer almaktadır. Hayvancılık ekonomide önemli bir yere sahip olmakla birlikte, kent orman varlığı açısından zengin değildir. Maden olarak sadece linyit ve fosfat işletilmektedir. İl, sanayi açısından pek gelişmemiştir. 1968’den sonra devletin desteğiyle yem, un, tekstil ve çimento fabrikaları kurulsa bile yeterli değil. Turizm sektörü kentte yaşanan terör olaylarından olumsuz etkilenmiş, ancak son zamanlarda turizm açısından yeniden gelişmeye başlamıştır. Dinler ve diller kenti olarak adlandırılan Mardin’de Türkler, Kürtler, Süryaniler, Hıristiyanlar, Araplar ve Yezidiler bir arada yaşıyor. Bu kültürel zenginlik şehrin dokusuna da yansımıştır. Camiler, medreseler, türbeler, kervansaraylar, kiliseler ve manastırları yan yana görmek mümkündür. Eşsiz Mezopotamya manzarasına hayran kalacağınız şehir, hoşgörü ve medeniyetlerin beşiğidir. Bir açık hava müzesi görünümündeki Mardin, tarih ve kültür yolculuğuna çıkmak isteyenleri bekliyor.

Oylamak İçin Tıklayınız!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]