Mardin’de popüler lokasyonlar harici, asıl kültürlerin kökeni olup görülmesi gereken yerler.
Mardin – Savur – Nusaybin
▪ Kıllıt Köyü – (Dereiçi) Savur’da bulunan bu Süryani köyü bölgedeki ilk Süryani yerleşimlerinden olduğu için yaşam kültürü açısından başlangıç bilgileri barındıran bir köydür.
▪ Bacine Köyü Midyat’ta bulunan Ezidi köyü, 90’lı yıllarda halkın Şengal Dağı’ndan kaçıp bölgeye gelmesi ile halkın ilk yerleşim bölgesini oluşturmakta. Halk hakkında köken bilgisi barındırmaktadır.
▪ Kafro Köyü – (Elbeğendi) Midyat’ta bulunan Süryani köyünde, Kafro Pizzası iyebilir ve Süryani halkın bu dağ başında kurduğu ihtişamlı villalara şahit olabilirsiniz. Turabdin bölgesi için önem taşımakta olan köye geri dönüşler son zamanda dikkat çekmekte.
▪ Mor Evgin Manastırı Nusaybin ilçesine 25 Km. yakınlıktaki bu manastır Suriye kökenli Süryani halkın bölgeye geçişi ve ilk adımları hakkında bilgi barındırmaktadır. Roma döneminden kalan manastır 41 yıl son tekrar aktif hale geçmiştir.
▪ Savur ilçesi Midyat benzeri birlikte yaşamın güzel örneklerini taşımaktadır. İlçede kilise ve camiler yine dib dibedir.
▪ Venk Köyü – Süryani ve Ermeni halkın birlikte yaşadığı bu köy Adıyaman’a 60km. uzaklıkta olup, Venk Ermenice “büyük manastır” anlamına gelmektedir.
▪ Mor Abraham Manastırı Nusaybin’de bulunan manastır Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk kitabında bahsi geçen manastır olup aktiftir. Suriye sınırında yer almaktadır.
▪ Güneş Tapınağı Deyrulzafaran Manastırı’nın arka kısmındaki dağların zirvesinde bulunan manastır ileri zamanlarda uygun koşullarda ziyarete açılması planlanmaktadır. Deyrulzafaran girişindeki dürbün ile görülebilmektedir.
▪ Anıtlı Köyü – Midyat’ta bulunan eski ismi Hah olan Süryani köyü 9 asır boyunca metropolitlik merkezi olmuştur. Aynı zamanda içerisinde Hah Kilisesini barındırmaktadır.