Mardin Oto Kiralama, Mardin Gezilecek Yerler, Mardin Otelleri, Mardin Turu, Mardin Gezisi

Gündüzleri Seyranlık Geceleri Gerdanlık: Mardin

Gündüzleri Seyranlık Geceleri Gerdanlık: Mardin

İlk adımınızı attıktan sonra sizi büyüleyecek bir şehir olan Mardin, sokak aralarından yükselen Reyhani sesleri ve evlerin duvarlarını aşıp burnunuza doluşan mis gibi yemeklerin diyarı. İnsanların sıcak kanlı bir şekilde sizi evine misafir olarak davet ettiği bu şehirde bir kültür turu yaparken medeniyete de şahitlik edeceksiniz.

Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Ezidi ve Süryani halklarının bir arada yaşadığı kardeşliğin hüküm sürdüğü Mardin’de yaşadığınız anların keyfini doyasıya çıkarabileceksiniz. Birbirinden özel anılar biriktirebileceğiniz Mardin’de nereleri gezebileceğinizi merak ediyor musunuz? O halde gelin bu enfes şehirde sizi bekleyen güzelliklere yakından bir göz atalım!

Mardin Kalesi

Mardin’de hâkim bir tepe üzerine kurulmuş olan Mardin Kalesi, şehrin üzerinde adeta bir Kartal Yuvası olarak görünür. Mezopotamya’ya hâkim olmuş pek çok uygarlığın kullandığı bu kale emniyetli olması ve ele geçirilmesinin zor olması nedeni ile tercih edilmiştir. Bugünlerde TSK tarafından kullanılan ve ileride turizme kazandırılması hedeflenen kalenin Suriye’ye kadar uzanan Mezopotamya topraklarını gördüğü bilinir.

İçerisinde eski uygarlıklardan kalma yapıların bulunduğu kale özel ziyaretler için açıktır. Alacağınız özel izinler ile Mardin Kalesi’ni mutlaka görmelisiniz!

mardin-kalesi-hakkinda-bilgi

Mardin Ulu Camii

Mardin çarşısında yer alan ve 1199 yılından bu yana ayakta duran Ulu Camii, Mardin’in en eski yapılarından biridir. Mardin’de hüküm süren Artuklular döneminde inşa edildiği bilinen caminin sarı kesme taştan oluşturulmuş yapısı herkesin ilgisini çekecek cinstendir. Minaresinde Kufi yazıları ile görsel açıdan kusursuz bir kompozisyon ortaya çıkaran cami halen ibadete açıktır. Şehirde merkezi bir rol üstlenen ve ezan seslerinin bütün şehirde yankılanmasında değerli olan Ulu Camii’yi görmeden Mardin’den dönmemeniz gerekir!

mardin ulu camii

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’de yaşayan Süryani asıllı vatandaşların en önemli ibadet merkezlerinden bir tanesi olan Deyrulzafaran Manastırı, adını havzasında yetişen safran çiçeklerinden alır. İnşası Milattan Önceye uzanan ibadethanenin ilk Süryanilerin ibadet merkezi olduğu söylenebilir. Mimari açıdan oldukça başarılı bir yapıda olan manastırın bir dönem dünyada bulunan Süryani halkları için merkez kabul edildiği bilinir. Bugün bir kısmı turizme açılan bir kısmı ise hala ibadet için kullanılan manastır şehre gelen hemen her turistin ilgi odağı olur. Manastır bahçesinde bir çay eşliğinde Süryani çöreğini tatmak sizin için oldukça keyifli bir deneyim olacak!

deyrulzafaran manastır

Dara Harabeleri – Dara Antik Kenti

Mardin’e gidip de Dara Harabeleri’ni görmeden dönmek tam bir delilik olur. Çünkü şehrin en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olan bu Antik Kent Persler döneminde bugünlere taşınmış bir alandır. Adını dönemin Pers kralı Darius’tan aldığı söylenen bu kentte güneşe tapanların ibadethanelerini bulabilirsiniz. Güneşe kurban kesilen alanlar ve insanların ölülerini gömdükleri mezarların yer aldığı kent Mardin merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta.

Kent olarak kullanıldığı dönemde askeri bir garnizon olan Dara, bugün Mardin’e gelen hemen her turistin mutlaka görmesi gereken alanlardan bir tanesi oluyor. Siz de Mardin’e geldiğinizde gezilecek yerler listenize mutlaka Mardin’i eklemelisiniz.

dara harabeleri - dara antik kenti

Mor Gabriel Manastırı

Mardin’de gezerken çan sesleri ile ezan seslerinin bir arada olacağını söylemek gerekir. Bu durumu açıklamak için şehirdeki kilise, manastır ve cami sayısından yola çıkmak mümkün! Mor Gabriel Manastırı da Süryani Kadim İnanışı’nın en önemli mabetlerinden biri olarak söz konusu savı destekler.

Mardin’in araç kiralama ile gidilebilecek Midyat ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan bu manastır Süryani Ruhban Okulu olarak hala faaliyet göstermektedir. Sınırlı bir kısmı turizme açık olduğundan her yerini gezemeyeceğiniz manastırın içerisinde hala yaşam devam ediyor. Rahip ve Rahibelerin yetiştiği Mor Gabriel’de mistik havayı solumanız mümkün. Şehir merkezinden uzak olsa da bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

morgabriel manastırı mardin

Kasımiye Medresesi

Akkoyunlular döneminde inşa edilen ve 1400lü yılların en önemli irfan yuvalarından bir tanesi olan Kasımiye’de o dönemin ders odalarını canlı canlı gözlemleyebilirsiniz. Bilime ve hocaya saygı amacı ile kapı girişlerinin küçük tasarlandığı bu medresede derse girerken eğilmek aynı zamanda içeride bulunan kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’e de saygıyı gösteriyordu.

Dersliklerinin yanı sıra avlusunda insan yaşamının doğum ve mahşer arasındaki enfes hikayesini anlatan havuz dönemin sanat anlayışındaki inceliği açıkça gösteriyor. Çok özel bir yapı olan ve Mardin merkezinde bulunan Kasımiye Medresesi’ni mutlaka keşfetmenizi öneriyoruz.

mardin kasımiye medresesi

Midyat

Mardin’de gezilecek yerleri sıralarken akla gelen yerler arasında hiç şüphesiz Midyat’ta var. Midyat genellikle dizi ve film çekimlerinin gerçekleştirildiği ve taş evlerin yapısının daha iyi korunduğu bölgelerden bir tanesi oluyor. Bu nedenle Mardin’in etkileyici havasını solumak isteyen turistlerin Midyat’a da uğraması şart! Peki, Midyat’ta sizleri bekleyen neler var?

Midyat Konukevi, televizyonlardan gördüğünüz o ünlü ağaların evi aslında. Temel olarak bir otel olarak hizmet verse de dizi çekimlerinden dolayı hiç boş kalmayan Midyat Konukevi’ni turistik amaçlı gezebilirsiniz. Girişlerin ücretli olduğu bu mekânın oldukça kalabalık olduğunu bilmelisiniz. Çoğu insanın dizilerden bildiği bu mekânı görmeye gelmesi kalabalığın ortaya çıkmasındaki temel neden oluyor.

Gelluşke Hanı, Midyat sınırları içerisinde görülmesi gereken güzelliklerden bir tanesidir. Zaman zaman filmlerin de çekildiği bu han içerisinde eşsiz yemeklerin piştiği bir restoran aynı zamanda. Mardin yöresel yemeklerini keşfedebileceğiniz bu hanın içerisinde şöyle bir durup dinlenmenizi öneriyoruz.

Savur

Mardin’in etkileyici ilçelerinden bir tanesi olan Savur, uzaktan bakıldığında küçük Mardin olarak anılabilir. Yapı itibarı ile bir dağın eteklerine kurulmuş olması Savur’un bu benzetmeyle karşı karşıya kalmasında önemli olur. Tarihi ve kültürel zenginliklerin oldukça yoğun olduğu Savur’u mutlaka görmeli ve etkileyici havasını ciğerlerinize kadar çekmelisiniz.

Oylamak İçin Tıklayınız!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]