Mardin Oto Kiralama, Mardin Gezilecek Yerler, Mardin Otelleri, Mardin Turu, Mardin Gezisi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin kültürü gastronomik özellikleri farklı din ve kültürlerin bir arada yaşaması ile diller ve dinler mozaiği olarak bilinir. Mardin Turu önceki zamanlarda belirli bir yaş aralığının ilgisinde idi fakat günümüzde kültürden, eğlenceye, gastronomiden, turistik imkanlara kadar faaliyetlerin artması ile 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmektedir. Mardin Turu kültürlerin geçmişi, Dünya geçmişi, dilimizin ve kökenlerimizin ve günlük hayatta kullandığımız bir çok şeyin anlaşılmasına ışık tutan Türkiye içerisinde yapılacak kültür turlarından en önemlisidir. Mardin Turu Anadolu mutfağını tanımak, zenginliklerini daha yakından görmek ve özellikle Mezopotamya coğrafyasını tanımak için büyük önem arz eder. Bulunduğu coğrafya nedeniyle Mardin turu yapabilmeniz için en ideal mevsimsel koşullar Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Eylül, Ekim, Kasım aylarında oluşmaktadır, bu aylarda Mardin’e yapılan kültür turları yoğunlaşmakta ve iklimin ideal oluşu değerlendirilmektedir, giderek artan turizm faaliyetleri Mardin’deki turizm faaliyet süresini 12 aya çıkarmak için yapılmaktadır. Günümüzde mevsimsel hava sıcaklıklarının değişimi ile artık şubat ve aralık ayları da yoğun geçmektedir. Mardin Turu için tercih edilebilecek bölgenin büyük olmasından dolayı yaşanacak yoğunlukta ve kalabalıkta gezmek istemeyenler Kasım, Aralık veya Şubat Mart aylarını tercih edebilirler. Mardin merkez ve çevresini gezmek için minimum üç günlük bir seyahat planı yapmanızı tavsiye ederiz. 3 günü aşan zamanlarda ise çevre illerden Diyarbakır turu, Şanlıurfa turu, Nemrut turu, ve Gaziantep turu rotanıza eklenerek ortaya bir Mezopotamya turu çıkarabilirsiniz, yazının icadından beri günümüze kadar gelen dinlerin ve inanışların kökenini daha yakından görmek ve tanımak için sizleri de Mardin turlarına bekliyoruz.

Mardin turunu en otantik şekilde yapmak için yerel acente ve rehberlerden destek almanızı tavsiye ediyoruz, bu coğrafya her zaman insani ilişkileri ve sıcaklığı ile öne çıkmaktadır, turistik tesislerin misafirperver tutumu aynı şekilde acenteler de de görülmekte ve yerel çalışanlar kendi kültürlerini ve şehirlerini tanıtmayı kendilerine bir görev olarak görmektedir. Bu yüzden şehir dışından alacağınız herhangi bir hizmet kesinlikle farklı olacaktır, bu topraklarda doğmuş büyümüş bir insan ile gezmek, hikayeleri kendisinden dinlemek ve yerel halkın yemek yediği aynı zamanda ziyaret ettiği noktaları gezmek size aradığınız otantik deneyimi tatları ve dokuları birebir yaşatma fırsatı sunmaktadır.

Sevgilerimizle.

İkinci bölüm:

SÜRYANİ ŞARABININ ÖZELLİKLERİ, ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Mardin turları için gelen ziyaretçilerin çoğu şehre adım atar atmaz bir Süryani şarap evinin yolunu tutar, haklı da sayılırlar; şarap kültürünüz varsa Mardin gezisi için gelip Süryani şarabı denememek olmaz.

ŞARABIN TARİHÇESİ

Şarap üretimi binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde Gürcistan’ın yer aldığı bölge genellikle şarap üretiminin doğum yeri olarak kabul edilir. Bu bölgedeki arkeolojik ve arkeobotanik çalışmaları, üzüm şarabı ve bağcılığın başlangıcına dair kanıtları mö 6000–5800 yılları arasına tarihlemiştir. Gürcistan’dan sonra şarabın ilk güney Kafkasya’da veya Doğu Anadolu ile Kuzey İran arasındaki bölgelerde üretilmeye başlandığı düşünülmektedir. İran’daki arkeolojik kanıtlar üretimin mö 5000’de, Sicilya’da ise mö 4000 dolaylarında başladığını ortaya koymaktadır. En eski şaraphane ise günümüzde Ermenistan‘daki Areni-1 Mağara Kompleksi’ndeki şaraphanedir. Çin’de mö 7000’ye tarihlenen çömleklerdeki tartarik asit kalıntıları göz önünde bulundurulduğunda bu bölgede şarap üretimine dair Gürcistan’dan daha eski kanıtlar mevcuttur, ancak bu içeceklerde üzüm yerine başka meyvelerin kullanılmış olması olasıdır. Bu içeceğin meyve ve pirincin karıştırılarak üretildiği düşünülmektedir.

mardin süryani şarabı

SÜRYANİ ŞARABI

Dünyada şarabın ilk üretildiği topraklardan biri olan Mezopotamya’da binlerce yıl önce hüküm süren Asur medeniyetinin mirasçısı olan Süryaniler  bugün hala şarap üretim geleneğini sürdürmektedirler. Bu gelenek her ne kadar, genelde şarabın kutsiyetine dayandırılsa da şarap aynı zamanda Süryani mutfağının bir parçası ve bir ikram olarak kültürün de bir öğesidir. Süryani aileler ticari bir amaç taşımadan kendileri için ev şarabı üretirken belli başlı tüzel kuruluşlar ticari sebeplerle fabrikalarda daha yüksek miktarlarda şarap üretmekte ve bunun satışını yapmaktadırlar. Bunun yanında kilise ve manastırlar da (bazıları ticari amaçla)  kendi şaraplarını üretmektedirler. Örnek olarak Deyrulzafaran’ı ziyaret eden turistler manastırın kendi ürettiği şaraplardan satın alabilmektedir. Alkol oranı üreticiden üreticiye ve şarabın türüne göre değişmekle beraber 13/15% aralığındadır. Genel olarak sevilen süryani şarabı ne yazıkki dünya çapında bir isim haline gelememiştir. Buna sebep olarak pekçok etkenden bahsetmek mümkündür fakat en büyük etken olarak 1000 yılı aşkın bir süredir bölgede İslam’ın hakim olması gösterilebilir. Bölgede sofralık olarak yaygınlık durumunu da göz önüne alındığında Bakari, Belbezik, Mazrona ve Zeynebi; kurutmalık olarak Belbezik, Kerküş ve Zeynebi; şıralık-şaraplık olarak Kerküş, Mazrona, Öküzgözü ve Bağazkere üzüm çeşitleri tercih edilmektedir.

 

  1. kerküş üzümü

    Kerküş:

İçimi literatürde Pinot Gris ya da Pinot Grigio olarak da bilinen beyaz şaraplık üzüm çeşidine çok benzer. Bu üzümden üretilen şaraplar koyu altın sarısından bakıra hatta açık pembe bir renk tonuna sahiptir. Üzüm, orta-düşük asiditeli, daha yüksek alkollü, tatlı ve şarabın tam gövdeli doğasına katkıda bulunan neredeyse yağlı bir dokuya sahip olma eğilimindedir. Beyaz şarap üretiminde bölgede en çok kullanılan üzüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temel sebebi yaş meyve olarak tadının güzelliği ve bölge ikliminin üretimine elverişli olması olarak gösterilebilir. Özellikle Midyat, Gercüs, Nüsaybin ve Mardin’de Zınnar bölgesinde yetiştirilmektedir. Mardin’de 80’li yıllara kadar bağ olan bölgede bugün yenişehir kurulmuştur, bu da üretimin merkez ilçede 80’lerden sonra ciddi bir düşüşe geçmesinin temel nedeni olarak gösterilebilir. Pinot Grigio ile üretilen şaraplardan temel farkı içindeki alkol oranının daha az hissedilmesi olarak gösterilebilir. Bunun yanında bu üzümle yapılan şaraplarda yoğun bir topraksılık tadı hissedilir.

 

 

  1. mazrona üzümü

    Mazrona/Mezrone

 Bu tür Mardin-Batman hattında yoğun olarak yetişir. Hasadı sonbaharda yapılan, yoğun bir aromaya ve ince kabuğa sahip olan bu üzüm cam gibi saydamdır. Benzeri diyebileceğimiz bilinen üzüm çeşidi olarak Chardonnay gösterilebilir. Mezrone üzümü oldukça tatlıdır ve ağızda kolayca erimektedir. Çoğunlukla üç – dört çekirdeklidir ve  çekirdekleri taneden kolayca ayrılmaktadır. Yetiştirilen üzümler taze hâliyle sofralarda yer aldığı gibi daha sonra geleneksel yöntemlerle pekmez, sucuk ve pestil hâline de getirilip tüketime sunulmaktadır. Burada yetiştirilen üzümler tamamen organik olduğundan üretilen pekmezin, sucuğun ve pestilin tadı hazır olanlardan çok daha farklıdır. Bu üzümle yapılan şaraplar için orta gövde, yumuşak içimli, yoğun aromalı ve tatlı demek doğru olacaktır. Bölgede şarap üretimi dışında en çok tüketilen ve talep gören üzümdür. Taze olarak, kurutularak, pekmez/pestil olarak çokça kullanılır. Mezrone bağları suya ihtiyaç duymaz bu nedenle genelde kurak olan bölge için idealdir. Ayrıca herhangi bir gübreye de ihtiyaç duymayan bu tür tamamen organik olarak üretilmektedir.

 

 

  1. öküzgözü üzümü

    Öküzgözü:

Öküzgözü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir, büyük taneli, sulu bir üzümdür. Şarapçılıkta kullanılır. Öküzgözü, Türkiye’de yetiştirilen en iri üzüm olarak bilinmesine karşın adı üzümün iriliğinden değil öküz gözü gibi koyu renkli olmasından gelmektedir.Taneleri oval ve koyu renklidir ve etlidir. Kabukları, boğazkereye göre incedir. Öküzgözü asmasının yaprakları geniş ve girintisizdir. Şarapları zarif, yoğun kırmızı meyvemsi, dolgun ve orta tanenlidir. İyi örnekleri yıllandırmaya uygundur. Son zamanlarda Ege bölgesinde Denizli civarında da yetiştirilmeye başlanmış olup özellikle Çal ve Güney ilçelerinde yetiştirilmektedir. Mardin’de özellikle Nüsaybin ve Midyat’ta üretilen bu üzüm boğazkere ile birlikte kırmızı şarap üretiminde en çok kullanılan üzüm türüdür. Bu üzümle yapılan şaraplar tanen miktarı düşük, orta gövdeli, yüksek asitlidir. Aroma olarak; kırmızı meyve, karadut ve pekmez aromalarına sahiptir. Mezrone gibi yaygın üretilmemekle beraber şarap üretiminin artmasıyla birlikte bu üzüme olan talep artmıştır. Bu üzümün hasat dönemi yine Eylül ayına tekabül etmektedir.

 

 

 

4.

boğazkere üzümü

Boğazkere:

Boğazkere, Elazığ ve Diyarbakır Bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Boğazkere, Türkiye’nin Dicle – Fırat arasında Elazığ (Maden) ve Diyarbakır (Ergani) kökenlidir. Koyu kırmızı zengin bir üzümdür ve şarap, kuru meyve ve incir aromaları ile iyi yapılandırılmıştır. Diyarbakır’da sertifikalı Boğazkere bağları tarafından üzümden üretilen bir şaraba da adını verir. Bu şarabın özellikleri; güçlü gövde, çok keyifli uzun bitiş, lacivert tonlu koyu kırmızı renk ve kurutulmuş kırmızı meyve ve baharatların zengin ve güçlü aromalarıdır. Boğazkere, Anadolu’nun en eski ve yerli üzümlerindendir. Üzümün kabuklarında bulunan ve şaraba burukluk katan tanen oranı bu üzüm cinsinde çok fazladır. Burukluğun yanı sıra, baharlı tadı, şarap üretiminde Boğazkere üzümünü çok değerli kılmaktadır. Maden, Ergani, Çermik, Çüngüş’de en iyi kalitede üretilmektedir. Boğazkere Mardin’de özellikle Nüsaybin ilçesinde ve yine bu ilçemizde yer alan Beyazsu vadisinde bolca üretilmektedir.

 

 

 

 

KAYNAKÇA

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/%c5%9earap#:~:text=%c5%9earap%20%c3%bcretimi%20binlerce%20y%c4%b1ll%c4%b1k%20bir,6000%e2%80%935800%20y%c4%b1llar%c4%b1%20aras%c4%b1na%20tarihlemi%c5%9ftir.
  • https://iyisarap.ac/collections/pinot-grigio
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96k%C3%BCzg%C3%B6z%C3%BC
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Bo%C4%9Fazkere
  • “georgia made ‘world’s oldest wine'”. 13 kasım 2017. 14 kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. erişim tarihi: 9 ekim 2020 – www.bbc.com vasıtasıyla.
  • schuster, ruth (13 kasım 2017). “earliest wine in world found in 8,000-year-old neolithic georgia”. 1 şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. erişim tarihi: 9 ekim 2020 – haaretz vasıtasıyla.
  • McGovern, Patrick; Jalabadze, Mindia; Batiuk, Stephen; Callahan, Michael P.; Smith, Karen E.; Hall, Gretchen R.; Kvavadze, Eliso; Maghradze, David; Rusishvili, Nana; Bouby, Laurent; Failla, Osvaldo; Cola, Gabriele; Mariani, Luigi; Boaretto, Elisabetta; Bacilieri, Roberto; This, Patrice; Wales, Nathan; Lordkipanidze, David (28 Kasım 2017). “Early Neolithic wine of Georgia in the South Caucasus”. Proceedings of the National Academy of Sciences. 114 (48): E10309-E10318. doi:10.1073/pnas.1714728114. PMC 5715782 $2. PMID 29133421.
  • Abigail Tucker. “The Beer Archaeologist”. Smithsonian. 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.
  • “Grape Wine”. 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.
  • Berkowitz, Mark (1996). “World’s Earliest Wine”. Archaeology. Archaeological Institute of America. 49 (5). 27 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.
  • Tondo, Lorenzo (30 Ağustos 2017). “Traces of 6,000-year-old wine discovered in Sicilian cave”. The Guardian. 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.
  • “National Geographic: Earliest Known Winery Found in Armenian Cave”. 12 Ocak 2011. 12 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.
  • https://indyturk.com/node/343451/haber/kadim-topraklardan-gelen-s%c3%bcryani-%c5%9farab%c4%b1

MARDİN TURU VE BİR GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEREL DEĞERİ OLARAK SÜRYANİ ŞARABI

 Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin ilimiz; gerek mimari, gerek kültürel, gerekse dini ve etnik çeşitliliği sayesinde oldukça zengin bir kimliğe sahiptir. Bu ilimizin kültürel değerlerinden bahsederken akla ilk gelen seçeneklerden biri de Süryani halkı ve bu halkın kültürüdür. Nitekim Mardin turları’na duyulan ilginin ciddi bir yüzdeliğini bu kadim tolum ve yaşattıkları kültür oluşturmaktadır. Süryani topluluğu geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir topluluktur. Ana dilleri olan ve binlerce yıllık bir tarihe sahip Aramice’yi bugün manastırlarında hala öğretmekte, bu şekilde kültürlerini yaşatmaya çalışmaktadırlar Ayrıca ilk Hristiyan topluluklardan olmalarının getirdiği bir sorumluluk hissi ile dini inançlarına da oldukça bağlıdırlar. Süryanilerden bahsederken akla birbirinden güzel kiliseleri, manastırları, zengin tarihleri ile birlikte meşhur Süryani şarabı da gelmektedir. Süryaniler için şarap sadece bir içecek değildir şarapta bir kutsallık vardır çünkü Hz. İsa mucizelerini gerçekleştirirken suyu şaraba çevirmiş, son akşam yemeğinde öğrencileri ile birlikte şarap içmiştir. Kilise geleneğinde ayinler sırasında kutsal ekmekler şarapla kutsanmış ve insanlar şarapla kutsanan bu ekmeği yiyerek günahlarından arınacaklarına inanmışlardır. Bu yazımız iki bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde Mardin ve Süryani toplumundan kısaca bahsedeceğiz ardından ikinci bölümde Süryani şarabının özelliklerinden, üretimi ve tüketiminden bahsedeceğiz.

Mardin turu

  1. BÖLÜM: MARDİN VE SÜRYANİ TOPLUMU

MARDİN

Bir masal sahnesini andıran Mardin, mimari, dinsel, etnografik, arkeolojik, tarihi ve gastronomik değerleri ile eşsiz bir şehirdir. Türkiye’nin güneydoğusunda, İpekyolu güzergahında ve güneyinde Suriye’ye sınır olan Mardin, 9 ilçe ve 876.000 nüfusa sahiptir. Batman, Şırnak, Urfa ve Diyarbakır ise çevresini saran illerimizdir. Karasal bir iklime sahip olan ilde yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır. Ekonomik faaliyet olarak tarımsal faaliyetler öne çıkmakla beraber, kısmen sanayi üretiminden de bahsedilebilir. Özellikle çimento üretimi, Eti Bakır’daki maden sahası, tekstil atölyeleri, plastik sanayi belli bir oranda işleyen sanayi dalları olmaktadır. Şehrin turizm açısından da özellikle son 15/20 yıllık süreçte bir ilgi odağı olduğunu belirtmekte fayda var. Mardin’de, herbiri birer sanat eseri olan pekçok cami, türbe, kilise, manastır ve benzeri tarihi yapılar bulunmaktadır. Taş sanatının tartışmasız en mükemmel icra edildiği sayılı şehirlerden biri Mardin’dir. Bu gibi bir çok nedenden ötürü sizlere yerel rehberler ile Mardin turu yapmayı öneririz.

 SÜRYANİ TOPLULUĞU

Süryaniler, köken olarak kendilerini Hz. Nuh’un oğlu Sam’a dayandırmaktadırlar. Semitik ırka mensup bu topluluğun yerleşim alanları genelde Mezopotamya bölgesidir. Bu geniş coğrafya üzerinde beş bin yıllık geçmişe sahiptirler. Süryanilerin anadili dünyanın en eski dillerinden biri olan Aramice’dir. Kutsal kitapların bir çok bölümü bu dille yazılmıştır. Hıristiyanlık tarihinde ilk Ayin’in Kudüs’te Süryanice yapılması, İsa Mesih, öğrencileri ve Meryem Ana’nın bu dili kullanması bu dilin dünya kültür mirası ve özellikle Hristiyanlık için ne denli önemli olduğuna kanıttır. Süryaniler Mezopotamya’da bu ilklerin milleti olmanın haklı gururunu taşıyor. Dünyanın kitlesel olarak Hıristiyanlığı benimseyen ilk toplumudur. Dünyanın ilk Üniversitesi olan Harran Üniversitesi’ni Süryani bilginler kurmuştur. Dönemin Yunan filozof ve bilginleri ile Arap bilginleri arasındaki köprüyü kuran Süryani bilim adamlarıdır. Yakın tarihe geldiğimizde ise, Güneydoğuya ilk matbaayı getirenler yine Süryanilerdir. Bugün bölgemizdeki tarihi şehir, kale, saray ve diğer arkeolojik değere sahip eserlerin çoğu bize bu kadim medeniyetin birer mirasıdır. Süryaniler her ne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerine yayılmış olsalar da kültürlerinin en diri haliyle varlığını sürdürdüğü bölge Turabdin dedikleri Mardin-Midyat-Nusaybin üçgenidir.

Mardin turu

Kültür Turları ve Mardin Turu: Yerel Şirketler ve Acentelerle Yapmanın Önemi

Kültür turları, bir bölgenin tarihini, geleneklerini ve kültürel mirasını keşfetmek isteyen gezginler için mükemmel bir fırsat sunar. Türkiye’nin kültürel zenginliklerinden biri olan Mardin turu, bu turların en gözde duraklarından biridir. Mardin’in benzersiz mimarisi, tarihi dokusu ve kültürel çeşitliliği, ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler yaşatır. Ancak, bu deneyimleri en iyi şekilde yaşamak ve bölgenin ruhunu tam anlamıyla kavrayabilmek için turları yerel şirketler ve acentelerle yapmak büyük önem taşır. İşte bunun nedenleri:

1. Yerel Bilgi ve Uzmanlık

Mardin turu gibi tarihi ve kültürel açıdan zengin bir bölgeyi ziyaret ederken, yerel rehberlerin bilgi ve uzmanlığından faydalanmak büyük bir avantaj sağlar. Yerel acenteler ve şirketler, bölgenin tarihini, kültürel hikayelerini ve önemli noktalarını derinlemesine bilirler. Bu rehberler sayesinde, sadece turistik yerleri görmekle kalmaz, aynı zamanda bu yerlerin arkasındaki hikayeleri ve anlamları da öğrenirsiniz. Bu da ziyaretinizi çok daha zengin ve anlamlı kılar.

2. Özgün ve Otantik Deneyimler

Yerel şirketler ve acenteler, ziyaretçilere özgün ve otantik deneyimler sunma konusunda ustadırlar. Büyük tur operatörleri genellikle standart ve yüzeysel turlar düzenlerken, yerel acenteler daha kişiselleştirilmiş ve yerel kültüre daha yakın deneyimler sunabilirler. Örneğin, yerel bir rehberle tarihi bir köyü ziyaret ederken köy halkıyla tanışabilir, onların günlük yaşamlarına tanıklık edebilir ve belki de geleneksel bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz.

3. Ekonomik Katkı ve Sürdürülebilir Turizm

Yerel şirketler ve acentelerle tur yapmak, bölge ekonomisine doğrudan katkı sağlar. Turizmden elde edilen gelirlerin yerel halk tarafından paylaşılması, bölgenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olur. Ayrıca, yerel işletmelerle çalışmak, sürdürülebilir turizmi destekler ve büyük tur operatörlerinin yarattığı çevresel ve kültürel tahribatın önüne geçer. Yerel halkın ekonomik olarak güçlenmesi, kültürel mirasın korunmasına da katkıda bulunur.

4. Daha Kapsamlı ve Detaylı Turlar

Yerel acenteler, Mardin gibi zengin bir kültürel mirasa sahip bölgelerde daha kapsamlı ve detaylı turlar sunar. Bu turlar, bazen büyük tur operatörlerinin radarına girmeyen, ama ziyaret etmeye değer birçok gizli hazineyi keşfetme fırsatı verir. Örneğin, yerel bir acenteyle Dara Harabeleri’ni veya Mor Gabriel Manastırı’nı ziyaret edebilir, bu yerlerin detaylı tarihçesini öğrenebilirsiniz.

5. Esneklik ve Kişiselleştirme

Büyük tur operatörleri genellikle sabit programlar ve büyük gruplarla çalışırken, yerel acenteler daha esnek ve kişiselleştirilebilir hizmetler sunar. Kendi ilgi alanlarınıza göre tur programınızı uyarlayabilir, daha küçük ve daha samimi gruplarla seyahat edebilirsiniz. Bu da seyahatinizin daha özel ve unutulmaz olmasını sağlar.

6. Kültürel Duyarlılık ve Empati

Yerel rehberler, kültürel duyarlılık ve empati konularında daha bilinçlidirler. Bölgenin adetlerine, geleneklerine ve inançlarına saygı gösteren bir tur deneyimi sunarlar. Bu sayede, hem siz hem de yerel halk için karşılıklı bir saygı ve anlayış ortamı oluşur. Mardin gibi dini ve etnik çeşitliliğin yoğun olduğu bir bölgede, bu duyarlılık özellikle önemlidir.

Sonuç olarak, Mardin turu gibi kültür turlarını yerel şirketler ve acentelerle yapmak, hem sizin için daha zengin ve anlamlı bir deneyim sunar, hem de bölge ekonomisine ve sürdürülebilir turizme katkı sağlar. Yerel bilgi ve uzmanlık, otantik deneyimler, ekonomik katkı, kapsamlı turlar, esneklik ve kültürel duyarlılık gibi faktörler, yerel acenteleri tercih etmenin önemini vurgular. Bu sayede, Mardin’in büyüleyici atmosferini tam anlamıyla keşfedebilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

MARDİN’E NE ZAMAN GİDİLİR? BU ŞEHRİ KEŞFETMEK İÇİN EN UYGUN ZAMANLAR NELERDİR? İŞTE SİZE BİRKAÇ İPUCU!

Mardin, tarih ve kültür dolu bir şehir olduğundan her mevsim ziyaret edilebilir. Ancak, yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği unutulmamalıdır. Özellikle temmuz ve ağustos ayları gibi sıcaklığın pik yaptığı aylarda seyahat etmeyi düşünüyorsanız, bir kez daha bu kararı gözden geçirmeniz gerekebilir.  Karar vermenizi kolaylaştırmak için aylara göre iklimsel koşulları değerlendirdik sizin için.

OCAK/ŞUBAT/MART: Baharın müjdecisi olan mart ayı son birkaç yıldır kışı yaşatıyor. Ocak ve şubat ayları ise %30 oranında kışı yaşatırken %70 oranında bahar havasını aratmıyor. Şu günlerde (12 Şubat 2024) şubat ayı sıcaklık rekorları kırılıyor (20℃). Bu üç ayın avantajı turistik dönem olmayan, “ölü sezon” diye tabir edilen dönemi oluşturuyor olmasıdır. Sezonda tıklım tıklım olan pek çok tarihi mekân neredeyse boş.  Bu muhteşem mekanları gezerken sanki buralar sadece sizin için açılmış hissine kapılırsınız. Bir diğer avantaj ise sezona göre çok daha uygun fiyatlarla konaklama imkanıdır.

NİSAN/MAYIS/HAZİRAN: Özellikle nisan ve mayıs, Mardin’in en yoğun birinci turist sezonudur. Bu dönemde sıcaklık 25℃ civarıdır. Şehrin muhteşem manzaralarını daha iyi görebilirsiniz. Her yer yemyeşil olur, bin bir çeşit bitki bu dönemde tepeleri, ovaları süsler. Haziranın ikinci yarısına doğru sıcaklık yükselmeye başlar ama özellikle ilk yarısında kabul edilir bir sıcaklıkla (25-30℃) bölgeyi rahatça gezebilirsiniz. Ayrıca haziranın ilk yarısında düzenlenen kiraz festivaliyle (ki, kirazımız muhteşemdir) gezinize ayrı bir renk katabilirsiniz. Dezavantaj: Bu dönemde bölge ziyaretçi akınına uğrar.

TEMMUZ/AĞUSTOS/EYLÜL: Eğer kalabalıktan kaçmak isterseniz, bu ayları değerlendirebilirsiniz. Hava oldukça sıcak olur (35-45℃) ve turist sayısı çok azdır. Bu dönemlerde sokakları rahatça gezebilir, tarihi yapıları keşfedebilir ve yerel lezzetleri tadabilirsiniz (sıcak bana işlemez derseniz).

EKİM/KASIM/ARALIK: Ekim ve kasım aylarını Mardin’in en yoğun ikinci turist sezonu olarak değerlendirebiliriz (ortalama sıcaklık 25℃). Bu dönemde ziyaretçi sayısının en yoğun olduğu aylar ekim ve kasımdır. Aralığa doğru ısı düşer ve ziyaretçi sayısı azalır. Ama birkaç yağmurlu günü saymazsa bu ay da bölgeyi gezmek için oldukça idealdir. Üzüm hasadı, şarap üretimi, nar mevsimi vs. bu döneme denk gelir.

Sonuç olarak, Mardin’i ziyaret etmek için en uygun zaman sizin tercihlerinize bağlıdır. Her mevsimde farklı güzellikleriyle sizi karşılayacak olan bu eşsiz şehri keşfetmek için planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz! Mardin kaç günde gezilir? derseniz Mardin ve çevre gezileri için minimum 2 günlük bir gezi planlamanızı tavsiye ederiz.

 

2024 Mardin Bienali ne zaman ve nerede gerçekleşecek ?

2024 yılında 6. kez düzenlenecek olan Mardin Bienali 10 Mayıs – 10 Haziran 2024 tarihleri arasında Mardin’in farklı noktalarındaki sergileme alanlarından oluşacaktır. Dünyanın bir çok yerinden gelen sanatçılar belirlenen tema ışığında sanatsal faaliyetlerini sergileyecektir. 6. Mardin Bienali kuratörlüğünü Aki Akay’ın üstlendiği teması “Daha uzaklara” olarak belirlenmiş ve günümüzde yaşanan sanatsal, siyasi ve sosyolojik sorunların ötesine nasıl geçebileceğiniz hakkında sorular soruyor.

6. Mardin Bienali Mekanları bu yıl 8 mekan olup aşağıdaki gibidir.

1- TASARIM VAKFI GALERİ

Mardin Bienali TASARIM VAKFI     
2- ALMAN KARARGAHI

alman_karargahi mardin_bienali

3- DEVELİ HAN

develi_han_mardin_bienali

4- SAKIP SABANCI KENT MÜZESİ

SABANCI_KENT_MÜZESİ

5- TASARIM VAKFI MEYDAN GALERİ

mardin_bienali_tasarim_vakfi_meydan_galeri

6- DABBAKOĞLU EVİ

mardin bienali dabbakoglu evi

7- KERVANSARAY

8- MARANGOZLAR KAHVESİ

mardin marangozlar kahvesi

 

6. Mardin Bienali programı aşağıdaki gibidir.

9 MAYIS 2024 PERŞEMBE

Çocuk İçin Sanat İnsiyatifi: Ahmet ÖĞÜT işbirliğiyle.
Yer: Kebikeç Sahaf Saat: 13:00
Ahmet Ögüt Film Gösterimi ve Sanatçı Konuşmasi:
Yer: Marangozlar Kahvesi Saat: 21:00

10 MAYIS 2024 CUMA

Bienal Açılış:
Yer: Alman Karargahı Saat: 18:30
Performans: Esma ve Murat Ertel
Yer: Alman Karargahı Saat: 19:30

11 MAYIS 2024 CUMARTESİ

Performans ve Anlatı : Cevdet Erek ‘Derisiz Defler’
Yer: Develihan Saat: 14:30
Performans: Guguou Güneş Terkol & Güçlü Öztekin
Yer: Alman Karargahı Saat:16:30

Invited Açılış: Müşterek / Unified

Genel Koordinatör: Ebru Nalan Sülün
Sanatçılar: Ahmet Rüstem Ekici & Hakan Sorar | Cansu Sönmez | Mehmet Çimen
Yer: ExitKolektif Saat: 17:30

12 MAYIS 2024 PAZAR

Konferanslar:
Yer: Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Saat: 15:00 – 18:00
Pierre Montebello ’Sanat ve Kozmoz’’
David Lapoujade ‘’Yaratı Halindeki Dünya Geri Dönüş’’
Eric Alliez ‘’Duchamp Kuir’’

13 MAYIS 2024 PAZARTESİ

Konferanslar:
Yer: Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Saat:15:00 – 18:00
Victor Burgin ‘’Adaptasyon: Yapay Zeka Çağında Sanat’’
Bernard Blistene ‘’Kamusal Müze Deneyimleri’’
Nilüfer Göle ‘’Meydana çıkmak, Medeniyet Yaratma’’

 

Kaynak: mardinbienali.org

Şubat ayında bölgeyi vuran depremin ardından bölgeyi ziyaret etmek isteyen pek çok kişinin aklındaki ortak soru şu: Güneydoğu güvenli mi? Bu soruya cevap vermeden önce, yaklaşık 500 yıl boyunca bölgede hiçbir büyük depremin meydana gelmediğini ve bu yüzden depremin bu kadar büyük olduğunu hatırlayalım. Bilimsel veriler de enerjisini boşaltan fay hatlarının uzun süre büyük depremler üretmediğini gösteriyor. Şimdi depremin söz konusu bölgeye nasıl bir etkisi olduğuna bakalım. Güneydoğu turlarına dahil olan şehirlerden başlayarak durumu analiz edebiliriz.

  1. Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir. Diğer bir gerçek ise, taş şehrin bir dağın üzerine kurulmuş olmasıdır, bu da zeminin kayalık ve sağlam olduğu anlamına gelir.

 

  1. Adıyaman: Deprem, Adıyaman şehir merkezi ve bazı kırsal kesimlerinde hasara yol açtı ancak yapılan Adıyaman gezilerinde ne şehir merkezi ne de bu hasarlı alanlar ziyaret ediliyor. Adıyaman turu sırasında sadece Nemrut Dağı, Arsemia, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü ve Pierre Antik Kenti gibi tarihi alanlar ziyaret edilmekte olup, bu alanlar deprem açısından risk oluşturmamaktadır. Konaklama için ise acentamız sadece iyi inşa edilmiş taş butik oteller ile çalışmaktadır.

 

  1. Diyarbakır: Devasa surları bugün bile hala ayakta olan bu tarihi kentin, tarihi alanlarında herhangi bir tahribat görülmemiştir. Sadece yeni şehirde 70’ler ve 80’lerde inşa edilen bazı apartmanlar etkilendi. Ve gezi noktalarımızın %90’ı burada açık havada olmaktadır.

 

  1. Şanlıurfa: Tarihimizin en eski tapınağı (Göbeklitepe) sayesinde Urfa son yılların en çok merak edilen şehirlerinden biri haline geldi. Depremin etkilerine baktığımızda sadece birkaç eski apartmanın etkilendiğini ancak eski şehirdeki binaların hiçbirinin etkilenmediğini görüyoruz. Urfa da fay hattı üzerinde değil ve ziyaret ettiğimiz yerler çoğunlukla açık hava.

 

  1. Gaziantep: Bu şehirle ilgili gerçek şu ki; sadece eski kalenin bazı duvarları hasar gördü ve kelimenin tam anlamıyla başka hiçbir şey hasar görmedi. Ancak Nurdağı (kentin 70 km batısındaki bir ilçe) depremden kötü etkilendi. Ancak birçok kişi Nurdağı’nı bölge olarak bilmediği için haberlerde sürekli Gaziantep olarak yer aldı. Üstelik Diyarbakır gibi duraklarımızın %90’ı açık havada yer almaktadır.

Sanırım; Mardin’e gitmek güvenli mi, Adıyaman’a gitmek güvenli mi, Nemrut’a gitmek güvenli mi, Diyarbakır’a gitmek güvenli mi, Şanlıurfa’ya gitmek güvenli mi, Göbeklitepe gitmek güvenli mi? gibi soruları büyük oranda cevapladık.

Daha fazla zaman kaybetmeyin ve antik Mezopotamya’nın kuzey ucunu bizimle ziyarete gelin. Nocturnal Seyahat Acentası olarak önceliğimiz güvenliğinizdir.

Yerel rehberler eşliğinde eski şehir turları, bir destinasyonun zengin tarihini ve kültürünü keşfetmenin harika bir yolu olabilir. Yerel rehberler genellikle şehre benzersiz bir bakış açısı sunabilir ve yerel halkın günlük yaşamı ve gelenekleri hakkında fikir verebilir. Ayrıca, ziyaretçilerin kendi başlarına bulamayacakları, daha az bilinen manzaraları ve etkinlikleri önerebilirler.

Yerel bir rehber eşliğinde eski şehir turu yapmanın faydalarından biri de sunduğu kişiselleştirilmiş deneyimdir. Yerel rehberler genellikle şehirleri hakkında tutkulu ve bilgilerini ziyaretçilerle paylaşmaya hevesli. Turu ilgi alanlarınıza göre düzenleyebilir ve hızı tercihlerinize göre ayarlayabilirler.

Yerel rehberler eşliğinde eski şehir turlarının bir diğer avantajı da yerel halkı destekleme fırsatıdır. Bu turlar genellikle yerel olarak sahip olunan küçük işletmeler tarafından yürütülür ve turdan elde edilen para doğrudan topluluğa geri döner.

Yerel bir rehberle eski şehir turuna çıkarken, sorularla ve merak duygusuyla hazırlıklı gelmek iyi bir fikirdir. Yerel rehberler zengin bir bilgi birikimine sahiptir ve şehir ve tarihi hakkında sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Genel olarak, yerel rehberler eşliğinde eski şehir turları, yeni bir destinasyonu keşfetmenin ve yerel kültürü öğrenmenin eğlenceli ve bilgilendirici bir yolu olabilir.

Yerel Mardin Tur şirketleri ve turizm işletmelerini neden desteklemelisiniz ?

Mardin güncel olarak 9000 yıllık geçmişe sahip bir açık hava müzesi ve antik şehirdir. Gelişmekte olan turizm sektörü hızlı bir şekilde hiç bir yerde olmayan bir forma dönüşmektedir. Bölgemizin insanlarının sıcaklığı ve samimiyeti diğer turizm bölgelerinde görülenin aksine gelen misafirleri bir daha görmemek üzerine kurulu değildir. Şehrin kazanç kaynağı ile birlikte kültürü de evrilmekte bu yüzden turistik anlamda hizmet veren işletmeler bir misafirin defalarca geleceğini hesap ederek ileriye dönük hizmet verirken, Mardin’in Güneydoğu Anadolu kültürüne yakışır şekilde de güler yüzlü yaklaşımda bulunuyor.

Bu işletmelerden hizmet aldığınızda kendilerini bir tık daha yeniliyor, geliştiriyor ve sizler için daha iyi hale getiriyorlar. Mardin tur şirketleri kendi çalışma stillerini geliştirerek 2 kişiden 100 kişiye kadar detaylı turizm hizmeti vererek kendilerine ve bölge turizmine katkıda bulunuyorlar. Mardin’e geldiğinizde kültür turizmi yapacağınız için bir gruba ihtiyaç duymazsınız aksine, maksimum 10-12 kişilik gruplar ile bu antik şehrin tüm dokularını tadarak, koklayarak ve hissederek yaşarsınız!

 

Mardin Turları

Mardin Turizm Taşımacılık

Mardin’de bulunan ulusal şirketlerin aksine yerel şirketler daha detaylı geziler ve programlar yapabilmektedir. Yerel bir acente olarak büyüdüğümüz topraklarda sizler için birer yerli gönüllüyüz. Mardin tur şirketleri ile iletişim kurarken kişiye ve talebe özel turların yanı sıra grup turlarımıza da katılabilirsiniz.

Mardin’de yerel olarak

Mardin Seyahat Acentası

anlamında bulabileceğiniz bir çok seyahat acentası web sitesi vardır. Bu acentalardan fiyat almak için aramanız gerekir, fakat bizim web sitemizde ise tur paketleri fiyatları en uygun fiyatlar ve sürekli şeffaf bir şekilde paket içeriklerinde yazmaktadır.

Mardin Tur Fiyatları

sorgusunda en uygun fiyatlar ile en kaliteli hizmeti sunmaktan gurur duyuyoruz.

Mardin Tur Şirketi