Güneydoğu Anadolu Seyahat İçin Güvenli Mi?
Şubat ayında bölgeyi vuran depremin ardından bölgeyi ziyaret etmek isteyen pek çok kişinin aklındaki ortak soru şu: Güneydoğu güvenli mi? Bu soruya cevap vermeden önce, yaklaşık 500 yıl boyunca bölgede hiçbir büyük depremin meydana gelmediğini ve bu yüzden depremin bu kadar büyük olduğunu hatırlayalım. Bilimsel veriler de enerjisini boşaltan fay hatlarının uzun süre büyük depremler üretmediğini gösteriyor. Şimdi depremin söz konusu bölgeye nasıl bir etkisi olduğuna bakalım. Güneydoğu turlarına dahil olan şehirlerden başlayarak durumu analiz edebiliriz.
- Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir. Diğer bir gerçek ise, taş şehrin bir dağın üzerine kurulmuş olmasıdır, bu da zeminin kayalık ve sağlam olduğu anlamına gelir.
- Adıyaman: Deprem, Adıyaman şehir merkezi ve bazı kırsal kesimlerinde hasara yol açtı ancak yapılan Adıyaman gezilerinde ne şehir merkezi ne de bu hasarlı alanlar ziyaret ediliyor. Adıyaman turu sırasında sadece Nemrut Dağı, Arsemia, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü ve Pierre Antik Kenti gibi tarihi alanlar ziyaret edilmekte olup, bu alanlar deprem açısından risk oluşturmamaktadır. Konaklama için ise acentamız sadece iyi inşa edilmiş taş butik oteller ile çalışmaktadır.
- Diyarbakır: Devasa surları bugün bile hala ayakta olan bu tarihi kentin, tarihi alanlarında herhangi bir tahribat görülmemiştir. Sadece yeni şehirde 70’ler ve 80’lerde inşa edilen bazı apartmanlar etkilendi. Ve gezi noktalarımızın %90’ı burada açık havada olmaktadır.
- Şanlıurfa: Tarihimizin en eski tapınağı (Göbeklitepe) sayesinde Urfa son yılların en çok merak edilen şehirlerinden biri haline geldi. Depremin etkilerine baktığımızda sadece birkaç eski apartmanın etkilendiğini ancak eski şehirdeki binaların hiçbirinin etkilenmediğini görüyoruz. Urfa da fay hattı üzerinde değil ve ziyaret ettiğimiz yerler çoğunlukla açık hava.
- Gaziantep: Bu şehirle ilgili gerçek şu ki; sadece eski kalenin bazı duvarları hasar gördü ve kelimenin tam anlamıyla başka hiçbir şey hasar görmedi. Ancak Nurdağı (kentin 70 km batısındaki bir ilçe) depremden kötü etkilendi. Ancak birçok kişi Nurdağı’nı bölge olarak bilmediği için haberlerde sürekli Gaziantep olarak yer aldı. Üstelik Diyarbakır gibi duraklarımızın %90’ı açık havada yer almaktadır.
Sanırım; Mardin’e gitmek güvenli mi, Adıyaman’a gitmek güvenli mi, Nemrut’a gitmek güvenli mi, Diyarbakır’a gitmek güvenli mi, Şanlıurfa’ya gitmek güvenli mi, Göbeklitepe gitmek güvenli mi? gibi soruları büyük oranda cevapladık.
Daha fazla zaman kaybetmeyin ve antik Mezopotamya’nın kuzey ucunu bizimle ziyarete gelin. Nocturnal Seyahat Acentası olarak önceliğimiz güvenliğinizdir.